top of page
Türkiye_Noterler_Birliği_logo.png
Noterlerde Gayrimenkul Satışı Yapılabilecek

Gayrimenkul satışlarında yeni dönem başlıyor. 4 Temmuz 2023 tarihinden itibaren noterlerde gayrimenkul satışı ve taşınmaz satışı yapılabilecek. Uygulama kapsamında taşınmaz satış sözleşmesi işlemleri ek bir noter ücreti ödenerek noterliklerde de gerçekleştirilebilecek.

Düzenleme ile artık Cumartesi ve Pazar günleri de taşınmaz satış işlemleri yapılabilecek. Ücret taşınmazın değerine göre 500 TL’den az ve 4 bin TL’den fazla olamayacak. Taşınmaz satış sözleşmesi işlemlerinin noterlikte gerçekleştirmek isteyenlerin e-hizmet.tnb.org.tr adresinden giriş yaparak randevu almaları gerekiyor. Giriş sırasında E-devlet şifreleri kullanılıyor.

Taşınmaz Satış Başvurusu yapabilmek için satışa dahil olacak kişilerin kimliğinin eklenmesi, varsa satışa dayanak olacak bilgilerin doldurularak ilgili belgelerin de sisteme yüklenmesi gerekecek Randevu talep ettikten sonra noterlikten bir randevu gün ve saati verilecek. Bu sebeple E-devlet üzerinden e-posta bilgisinin varlığı ve güncel olduğunun teyit edilmesi de oldukça önem arz etmekte. Tarafların bildirilen randevu tarih ve saatinde noterlikte hazır bulunması istenecek. 10 gün içinde noterlikte hazır bulunulmaması durumunda randevu iptal edilecek.

Taşınmaz Satış Şekli Seçilebilecek

Noterler birliğinin portalı üzerinden kişilerin gerek kendilerine ait gerekse de yetkilisi oldukları tüzele veya vakfa ait taşınmazların başvurusunun yapabileceği de düzenlendi. Tüzele ait taşınmazlarda sisteme Mersis numarasının, vakfa ait taşınmazlarda ise sisteme vergi numarasının girilmesi gerekecek. Veriler Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi (TAKPAS) üzerinden çekilerek başvuru sırasında listelenecek. Hisseli taşınmazlarda diğer tüm hissedarlar ve pay oranları sistemden görüntülenebilecek.

Sistem üzerinden varsa temsilci ilavesi de yapılabilecek. Kişinin kendisine ait olan taşınmazını satmak istediğinde de sistem üzerinden kimliğin verildiği kurum, tarihi ve suretinin sisteme yüklenmesi istenecek. Taşınmaz üzerinde satışa engel şerh/mahrumiyet bulunduğunda, işleme devam edilemeyecek.

Alıcı ekleme bölümünde de kimlik bilgilerinin yanı sıra alınacak hisse oranın da belirtilmesi istenecek. Örneğin taşınmazın tamamı alınacak ise 100 değerinin girilmesi gerekecek. Tüzel kişilerin başvurularında da ayrıca temsilci tanımlanması istenecek. Temsile ilişkin ispat niteliğindeki bilgiler ve belgeler de sisteme yüklenmesi gerekecek.

©2021 Tüm hakları saklıdır.

Özkan&Dönmez Hukuk ve Danışmanlık

bottom of page