
İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Resmi Gazete'de Yayımlandı.
Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7331 Sayılı Kanun, 14.07.2021 Tarihli ve 31541 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. İlgili yasada İdari Yargılama Usulü Kanunu’na (“Kanun”) ilişkin değişiklikler yer almakta. Değişiklikle; idari yargıda ilgili kurumlara yapılan başvurular sonucu idarenin cevap verme süreleri ve mahkemelerin kararlarını yazma süreleri kısaltıldı. Bu şekilde, gerçek ve tüzel kişilerin idareye karşı olan hak ve taleplerine ilişkin etkin ve daha hızlı hak aramaları hedeflenmekte.
İdari yargıda açılan davalarda, dava şartı olarak aranan ilgili kuruma başvurularda idarenin cevap süresi değişti. Buna göre; önceden idarenin 60 gün içerisinde cevap verme süresi mevcutken, yapılan değişiklik ile bu süreler 30 güne indirildi. Böylece; ilgili idari kuruma yapılan başvuru sonrası idare olumlu veya olumsuz olarak başvuruyu 30 gün içerisinde cevaplamak zorunda. İdarenin herhangi bir cevap vermemesi ise olumsuz cevap olarak sayılmakta olup, 30 günün sonunda olumlu bir cevap almayan kişiler, Kanun’da belirtilen süreler içerisinde dava açma hakkına sahip.
Bir diğer değişiklik ise mahkemenin verdiği karar sonrası, kararın yazım süresine ilişkindir. Buna göre mahkemeler, kararı verdikleri tarihten itibaren 30 gün içerisinde kararı yazıp imzalamak zorundadır.
İdari kurumlara yapılan başvuru sürelerine ilişkin değişiklikler, halihazırda yapılan başvurular için uygulanmayacak fakat; bu tarihten sonra yapılan değişiklikler için uygulanacaktır.
Torba yasada 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na (“TCK”) ilişkin değişiklikler de yer almakta. Buna göre; TCK’nin 82/1-d Maddesi’nde düzenlenen, aile bireylerine karşı işlenen kasten öldürme suçunda, failin boşandığı eş de madde kapsamına katılmıştır. Önceden failin boşandığı eşe karşı kasten öldürme suçunun işlenmesi cezada artırım sebebi sayılmazken, ilgili değişiklikle eski eşe karşı işlenmesi ceza artırım sebebi sayılacak.
Benzer değişiklik; TCK’nin 86/3-a maddesinde düzenlenen kasten yaralama suçunda yapılmıştır. Böylece artık, eski eşe karşı işlenen kasten yaralama fiili, suçun nitelikli halini oluşturacak.
Yine; TCK’nin 96/2-a Maddesi’nde düzenlenen eziyet suçu kapsamında benzer değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklik ile, eski eşe karşı bu suçun işlenmesi de ilgili madde kapsamında sayılacak.
Son olarak; TCK’nin 109/3-e Maddesi’nde düzenlenen kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunda yapılan değişiklik ile, ilgili suçun eski eşe karşı işlenmesi de ceza artırım sebebi olarak sayılmıştır.