
İcra ve İflâs Kanunu Uyarınca Borçluya Satış Yetkisi Verilmesine Dair Yönetmelik Yayımlandı
İcra ve İflâs Kanunu Uyarınca Borçluya Satış Yetkisi Verilmesine Dair Yönetmelik ("Yönetmelik"), 28 Mayıs 2022 Tarihli ve 31849 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.
Malına Haciz Konulan Kişinin Satışı Kendisin Yapabilmesinin Şartları
Borcu nedeniyle alacaklısı tarafından başlatılan icra takibi sonucunda, icra müdürlüğü tarafından malına haciz konulan ve satışa çıkarılan borçlu, haciz sonucu satışa çıkarılan malının takdir edilen kıymetinin kendisine tebliğinden itibaren isterse 7 gün (yedi gün) içerisinde icra dosyasının bulunduğu icra dairesine başvurarak, haczedilen malının rızaen satışı için kendisine yetki verilmesini talep edebilecek. Haczedilen malıyla ilgili kıymet takdiri yapılmadığı durumlarda borçlu da kıymet takdiri yapılmasını isteyebilecek. İcra müdürü, kıymet takdirinin kesinleşmesinden sonra cebrî satış işlemlerini durdurarak borçluya 15 (on beş) günlük süre verecek. Borçluya satış için verilen sürenin başlangıcından icra mahkemesinin satışla ilgili kararına kadar geçen sürede alacaklı bakımından satış isteme süresi işlemeyecek, aynı şekilde icra müdürlüğü de mahkeme kararına kadar hacizli malla ilgili herhangi bir satış işlemi yapmayacak. Bu konuda yani borçlunun malı kendisinin satması konusunda, mala haciz koyduran alacaklının herhangi bir itiraz hakkı olmayacaktır.
Borçlunun bu şekilde kendisi tarafından yapılacak satışta, malın satış bedeli; tahmini yüzde doksanına karşılık gelen miktarı ile mala haciz koyan alacaklının alacakları toplamından hangisi fazla ise bu miktardan ve ayrıca bu miktara ilave olarak bu aşamaya kadar bu hacizli mal için yapılan takip masrafları toplamından az olamayacak.
Borçlun satış işlemini yaptıktan sonra, alıcı hakkındaki bilgileri ve satış işlemi ile ilgili bilgileri icra dairesine verecek. Bu şekilde malı satın alan alıcının, borçluya verilen 15 (on beş) günlük süre içinde malın satış bedelini ilgili icra dairesinin banka hesabına yatırması halinde icra müdürü gerekli bilgi ve belgeleri temin ettikten sonra, yukarıda belirtilen şartların bulunduğunu tespit ederse satışın onayı ile malın devir ve teslim işlemlerinin yapılmasına karar verilmesi için dosyayı derhâl icra mahkemesine gönderecek. Mahkeme, en geç on gün içinde yapacağı inceleme sonucunda dosya üzerinden talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verecek.
Mahkeme satışın onayı ile malın devir ve teslim işlemlerinin yapılmasına karar verirse, kabul kararıyla malın mülkiyeti borçludan malı satın alan alıcıya geçecek ve tüm hacizler kaldırılarak devir ve teslim işlemleri gerçekleştirilecek. Mahkemenin, borçlunun yaptığı satışa onay vermemesi yani ret kararı vermesi hâlinde ise borçludan malı satın alan alıcının icra dairesi hesabına yatırdığı para, mahkemenin ret kararının icra dairesine gönderilmesinden itibaren üç iş günü içinde icra dairesine bildirdiği banka hesabına iade edilecek. Ardından icra müdürlüğü söz konusu hacizli malla ilgili satış işlemlerini kendisi devam ettirecek.