
Değerli Konut Vergisi’nde Yeni Dönem Başladı
Geçen yıl itibariyle uygulaması 1 yıl boyunca ertelenen, 1319 Sayılı Kanun’un 42’nci ve devam maddelerinde düzenlenen Değerli Konut Vergisi’nde yeni dönem başladı. Daha önce 5.000.000 TL ve üzerinde emlak değerine sahip taşınmazlar için vergi tahakkuk ederken, bu tutar yeni dönemde 5.227.000 TL olarak değiştirildi. Mesken nitelikli taşınmazlar bakımından ilk taksit ödemeleri 1 Mart’a kadar yapılırken, ikinci taksit ödemeleri Ağustos ayının sonuna kadar yapılmalı.
Bu emlak değeri ise taşınmazın emlak vergisi değeri üzerinden hesaplanacak. Tek bir konutu olan kişiler, taşınmazın emlak vergisi alt sınırın üzerinde kalsa dahi vergiden mükellef olmamakla birlikte, birden fazla konutu olan malik ve kullanım hakkı sahipleri vergiden mükellef sayılıyor. Paylı mülkiyetin söz konusu olması halinde de aynı şekilde pay sahipleri taşınmazın değerine göre mükellef sayılacak.
Vergi matrahının hesaplanması belirtildiği üzere, taşınmazın emlak vergi değeri üzerinden hesaplanacak. Buna göre;
-
Değeri 5.000.000 TL ile 7.841.000 TL arasında olan taşınmazlar, 5.227.000 TL’yi aşan kısmın binde 3’ü oranında,
-
Değeri 7.841.000 TL olan taşınmazlar 7.842 TL, 10.455.000 TL’ye kadar olan artan kısmın binde 6’sı oranında,
-
Değeri 10.455.000 TL olan taşınmazlar 23.526 TL, artan kısmın binde 10’u oranında
vergiye tabi olacaktır. Paylı mülkiyet durumunda matrah, hisse değerine göre değil taşınmazın toplam değerine göre hesaplanacaktır.
Vergiye tabi olan taşınmazlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden ilan edilirken, aynı zamanda taşınmaz maliklerine de tebliğ edilmektedir. Gelen tebligata karşı maliklerin, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz hakları saklıdır. İtirazdan sonuç alınamaması halinde idari işlemin iptali için dava açılması gerekmektedir. İtiraz ve dava yollarına başvurulmaması halinde tahakkuk eden tutarlar kesinleşecektir.
Tapu kaydında fabrika, işyeri veya arsa olarak olarak kayıtlı olan taşınmazlar Değerli Konut Vergisi’nden muaf olup, sadece mesken niteliğindeki taşınmazlar vergiye tabi olacaktır.
Aynı şekilde, inşaat halinde olan ve henüz ilk satışa veya devire konu edilmeyen taşınmazlar da vergiden muaf olacaktır. Fakat bu taşınmazların kiraya verilmesi veya sair surette kullanılması halinde yine vergiye tabi olacaklardır.
Taşınmazın değerinin herhangi bir sebepten dolayı düşmesi halinde mükellefin, taşınmazın bağlı bulunduğu vergi dairesine durumu bildirmesi gerekmektedir. Vergi dairesince durumun tespit edilmesi halinde mükellefin o vergi dönemine ilişkin beyanname vermesine gerek kalmayacaktır.
Mükellefin şirket, vakıf veya dernek olması fark etmeksizin yukarıda sayılan şartları sağlamaları halinde vergi ödemeleri zorunludur. İnşaat şirketleri, arsa sahipleri, kat karşılığı inşaat sebebiyle kendilerine düşen mesken nitelikle taşınmazlar için, tapuda kat irtifakı kurulmuş fakat iskân alınmamışsa beyanname vermeyecektir.